Off Canvas

 

Kolme sukupolvea VR:llä

Kolmen sukupolven Kinaset Valtion Rautateillä

Urpo Kinanen Järvenpäästä kirjoittaa:

Kuvissa näkyy kolme polvea Kinasia, parrakkaita miehiä kaikki. Isoisäni Johan Kinanen, joka syntyi 1846 Valkeasaarella ansaitsi elantonsa ratavartijana ja arvattavasti hän oli myös yksi Riihimäki - Pietari radan rakentajista. Tämä ratahan valmistui vuonna 1870, jolloin se oli valmis aina Pietariin saakka. Kaikista Johan Kinasen kolmesta pojasta tuli myös rautatien palvelijoita. Aukustista tuli ratavartija, Nikolaista ja Matista konduktöörejä. Isäni Matti, s. 1880 kuvassa keskellä, aloitti työt isänsä apulaisena kitkemällä kesäisin radanvarren kanervia. Radan ja metsän erotti toisistaan kiviaita. Kiviaidan ja radan välinen maa oli syytä pitää puhtaana syttyvästä kasvustosta, jotta höyryveturien lennättämät kipinät eivät olisi sytyttäneet radanvarteen tulipaloja. Elettiin Venäjän vallan aikaa, mutta Suomen rautatiet omisti radan alla olevat maat. Myös Pietarin Suomen asema kuului Suomen Valtionrautateille.

johanmattiurpo


Isäni Matti oli työssä Pietarin asemalla Venäjän vallankumoukseen asti. Tänä aikana hän tapasi myös tulevan puolisonsa Alman, joka oli Matin työtoverin sisko ja palveluksessa pietarilaisessa perheessä. Yhteiskunnallisten olojen käydessä levottomiksi useimmat suomalaiset muuttivat Suomen puolelle. Matti oli veljiensä kertoman mukaan "seikkailija" ja halusi jäädä katsomaan, mihin kapina Venäjällä johtaa, kohtalokkain seurauksin.

Perheeseen oli syntynyt jo neljä lasta, kaksi tytärtä ja kaksi poikaa, kun isä vangittiin Systeemin uhrina. Olojen kurjistuttua tytöistä Hanna kuoli sairauteen ja Kaarlo tapaturmaisesti hakiessaan polttopuita purettavasta rakennuksesta. Lasten äiti Alma kuoli lavantautiin. Vanhimmat lapset Urho ja Siiri pääsivät isovanhempiensa luokse Juvalle, jossa Alman nuorin sisar Eeva otti lapset huostaansa. Lopulta Matti pääsi pakenemaan lankonsa Kalle Närhin kanssa, yön pimeydessä, uimalla rajajoen yli.

Suomeen päästyään ja olojen rauhoituttua seurasi varsin luontevasti, että Matti oli jo toista kertaa pyytämässä samasta talosta tytärtä vaimokseen. Ensimmäisellä kerralla Matti sai vaimokseen esikoisen ja nyt kuopuksen, Eevan. Näiden tyttärien välissä oli kahdeksan sisarusta. Tästä avioliitosta syntyi Urpo Johannes vuonna 1936. Isäni oli silloin 56-vuotias ja äitini 39.

Nyt poika on 63-vuotias parrakas ukko kuvissa oikealla. Eläkkeellä, kuinkas muuten, Valtion Rautateiltä veturinkuljettajan tehtävistä. Joten yli satakaksikymmentä vuotta isältä pojalle on sama työnantaja kelvannut. Minun tyttäreni ovat valinneet leipäpuut toisin. Aika näyttää mitä tyttärien, meille niin tärkeistä lapsenlapsistamme aikanaan tulee.